Betine Bernadotte Huflåtten | 23. august 2022

Moths and butterflies, Pollinator, Flower, Insect, Butterfly, Arthropod, Plant, Petal

Ti ting du (kanskje) ikke visste om sommerfugler

Sommerfugler er fascinerende skapninger! Det synes i alle fall vi – såpass at det aldri var tvil om hva byrået vårt skulle hete. Visste du for eksempel at det finnes hele 175 000 sommerfuglarter? Bli med på en reise inn i sommerfuglenes forunderlige verden!

Font
Font

HJEM          CASER           LESESTOFF          TJENESTER          KURS          OM OSS

Vanligvis deler vi innlegg om tekstforfatting, sosiale medier, markedsføring og design på sidene våre. Det kommer vi til å fortsette med, altså, men noen ganger kan det være forfriskende med noe helt annet, er du ikke enig? For eksempel litt lesestoff om de vakre, fjærlette insektene som flakser lydløst omkring og forteller oss at det er sommer.

Dessverre blir det tøffere og tøffere å være sommerfugl – mange arter står i fare for å forsvinne på grunn av inngrepene vi mennesker gjør i naturen. Så bli med oss og slå et slag for sommerfuglene, da vel!

(Nå tror vi så klart ikke at denne teksten skal endre noe, men kunnskap er første steg på veien til en mer sommerfugl-vennlig verden. Kanskje du til og med blir så inspirert at du anlegger blomstereng i hagen?)

Tro det eller ei! Takket være tusenvis av øøøørsmå skjell som dekker vingene, får sommerfuglene sine fantastiske mønster og farger. Noen ganger kan disse skjellene til og med produsere duftstoffer – for å tiltrekke det motsatte kjønn.  

2. De har snabler som kan rulles opp

Tro det eller ei! Takket være tusenvis av øøøørsmå skjell som dekker vingene, får sommerfuglene sine fantastiske mønster og farger. Noen ganger kan disse skjellene til og med produsere duftstoffer – for å tiltrekke det motsatte kjønn.  

1. De har skjell på vingene

3. De reiser langt

Mange sommerfuglarter forflytter seg over lange avstander – akkurat som fugler. Tistelsommerfuglen (den oransje med svarte og hvite flekker som du garantert ser ofte i løpet av en sommer) reiser for eksempel flere tusen kilometer i året mellom varme og kalde himmelstrøk.

4. De flyr fort – og høyt

Det høres usannsynlig ut, men de raskeste arten kan fly i opptil 100 kilometer i timen! Slå den! Og ikke nok med det – det hele foregår høyt oppe i lufta, mellom 200 til 1000 meter over bakken. .  

5. De er forvandlingens mestere

En sommerfugl går gjennom en fullstendig forvandling i løpet av livet (eller metamorfose, er det ikke et vakkert ord? Sorry, det var en avsporing) – egg, larve, puppe og voksen sommerfugl. Den siste fasen kalles imago, og det er bare da sommerfuglen faktisk har vinger.

6. De lever kort – men intenst

De aller fleste sommerfugler lever korte og intense liv, de fleste takker for seg innen det har gått et år. En voksen sommerfugl lever i gjennomsnitt bare to uker, så det er ikke rart de flakser travelt rundt. For det er ingen tid å miste når man i løpet av 14 dager både skal etablere et territorium, finne en kjæreste og parre seg. Puh!

7. De kan lage silke (i alle fall noen arter!)

Faktisk kan du takke sommerfuglene når du tar på deg den nye silkekjolen din. Noen sommerfuglarter – eller rettere sagt larvene – har den utrolige evnen at de kan spinne silketråder, det mest eksklusive materialet av dem alle!

8. De kan smake med føttene

Yes, det stemmer! Sommerfugler har smaksreseptorer på føttene, og bruker disse både til å finne mat og lokalisere de beste bladene å legge egg.

9. De kan gå i dvale

Ikke alle sommerfugler flyr til varmere strøk når den kalde årstida kommer. Noen biter seg fast i kulda og overvintrer, enten som egg, puppe eller voksent individ. Utrolig nok har enkelte pupper «frostvæske» i seg, som gjør at de kan ligge under snøen hele vinteren og tine når våren kommer, smart ikke sant?

10. De trenger din hjelp!

Stadig flere sommerfuglarter er under press. Heldigvis er det flere grep du kan ta for å hjelpe de vingekledde vennene våre – blant annet å plante forskjellige blomster og planter på balkongen eller i hagen din. Slik får de tilgang på nektar de liker, samtidig som du kan nyte synet av sommerfugler som flakker fra blomst til blomst.

Vil du vite mer om sommerfugler? Da kan du sjekke ut denne siden. Om du derimot trenger hjelp med tekstforfatting, sosiale medier eller å spisse budskapet til bedriften din, er det bare å ta kontakt med oss i Sommerfuglen!

Personal computer, Hair, Plant, Laptop, Smile, Hearing

Ingrid Reigstad | 4. januar 2022

Mobile phone, Communication Device, Hand, Gesture, Finger

Mette Bruaas | 1. desember 2018

Mineral water, Smile, Table, Drinkware, Tableware, Bottle, Happy, Chair

Magnus Liøkel | 23. januar 2020

Videre lesning:

Sommerfuglen Media

Material property, Black, Font

© 2023 - Sommerfuglen Media | Oslo

Sommerfuglen Media

Material property, Black, Font