Ingrid Reigstad | 4. januar 2022

Personal computer, Hair, Plant, Laptop, Smile, Hearing

Slik utvikler du nye idéer

Går du og venter på den gode idéen? Sannheten er at idéer som oftest ikke bare dukker opp i løse luften, men må utarbeides. Her gir vi deg 4 metoder for å lirke brilliansen ut av deg.

Font
Font

HJEM          CASER           LESESTOFF          TJENESTER          KURS          OM OSS

Idégenerering kan være nyttig enten du skal lage innhold til sosiale medier eller bare løse et generelt problem. Kanskje du lurer på hvordan firmaet ditt skal kunne generere flere salg, hvilken farge du skal male kjøkkenveggene hjemme, eller hvem som drepte JFK? Uansett utfordring er det ofte én idé som danner fundamentet for løsningen.

Alle tenker ulikt

Mennesker tenker ulikt, og det er nettopp dét som er magien ved idémyldring. Du har kanskje lett for å forestille deg idéer i form av visuelle bilder, mens kollegaen din kanskje tenker mer i verbale baner. Her i Sommerfuglen jobber for eksempel Ingrid, vår grafiske designer, best når hun skriver, mens Anna, sjefen selv, får utløp for idéene sine når hun snakker om dem.

For å effektivisere idégenereringen kan det være lurt å kartlegge arbeidsmetodene dine – hvordan jobber du best? Når føler du deg mest effektiv? Inspirert? I tillegg bør du tilrettelegge workshops slik at alle deltakere får utløp for sine idéer. Det viktigste er å inkludere alle og ha det gøy – så kan man heller eliminere de mindre gode idéene senere i prosessen. Nå som tid og rom er satt av, kan vi begynne å se på ulike metoder.

Metode 1

Crazy 8 er en idémyldringsøvelse, også kalt brainstorming, som går ut på å generere åtte idéer på åtte minutter. Er dere en gruppe på fem, får dere hele førti idéer på veldig kort tid, og øvelsen passer derfor perfekt i startfasen av et prosjekt.

Her gjelder det å tenke kvantitet fremfor kvalitet – ingen idéer er for dumme.

Slik gjør du:

  • Brett et A3-ark tre ganger slik at du ender opp med åtte ruter, eller bruk post-its
  • Sett stoppeklokka på 8 minutter og tegn/skriv ned én idé for hvert minutt
  • Presenter idéene for hverandre og stem frem den/de dere liker best
  • Gjenta eventuelt prosessen for å bygge videre på vinneridéen


Crazy 8: Et hav av idéer på noen få minutter

Automotive design, Table, Eyewear, Desk, Building

Metode 2

De fleste har vært borte i tankekart tidligere, om ikke annet på skolebenken. Metoden fungerer spesielt bra for deg som tenker best når du skriver eller tegner, og som vil utforske flere idéer og retninger samtidig.

Også her gjelder prinsippet om kvantitet fremfor kvalitet. Du kan bruke så mye eller liten tid du vil, men et godt tips er å sette av lenger tid enn det som føles naturlig, slik at du virkelig får ned alle mulighetene på papiret.

Slik gjør du:

  • Skriv ned problemstillingen eller temaet du ønsker å generere idéer til, på midten av et ark/tavle.
  • Noter eller tegn assosiasjoner, tanker og idéer som utgrenes fra den originale “tanken”.
  • Bruk gjerne farger og symboler for å strukturere tankekartet i etterkant. Dette kan blant annet gi deg en oversikt over hvilke idéer du tror vil fungere best, og hjelpe deg å huske tankekartet.

Foretrekker du å jobbe digitalt? Da kan kanskje Miros tankekartfunksjon være en god ressurs.

Tankekart: brainstorming med penn og papir

Metode 3

Har du allerede et bra produkt eller en god idé som du vil gjøre enda bedre? SCAMPER er et akronym for Substitute, Combine, Adapt, Modify, Put to another use, Eliminate og Reverse, og går ut på at du skal stille en rekke spørsmål for å utfordre idéen din.

Slik gjør du:

  • Bruk akronymet til å brainstorme spørsmål. Eksempler på spørsmål kan være Kan du endre noen av materialene du ønsker å bruke? (Substitute) og Hvilke produksjonsmetoder kan du kombinere for å utvikle idéen? (Combine)
  • Brainstorm svar på spørsmålene for å generere idéer

PS: Hvis du synes det er vanskelig å komme på spørsmål finnes det flere gode eksempler her, som du kan ta utgangspunkt i.

SCAMPER: Når du skal videreutvikle en idé

Metode 4

Du trenger ikke være designer for å utføre et design sprint – metoden kan også brukes til å utvikle tekster, strategier og strukturer. Metoden går ut på å gjennomføre ett av syv steg hver dag i løpet av én uke, for å kunne teste ut om en idé fungerer før man bruker for mye ressurser på den.

Hvis ikke du har en hel uke å spandere til en slik metode, kan du forkorte prosessen til et par dager. Poenget er å teste ut idéen før man setter den til verks.

Slik gjør du:

Denne prosessen fortjener et eget blogginnlegg i seg selv. Derfor guider vi deg til The Design Sprint som forklarer hver del av sprintprosessen i detalj. Føler du deg ekstra inspirert, kan du virkelig gå i dybden og kjøpe boka Sprint, skrevet av guttene som startet det hele.

Design sprint: fra problem til prototype på én uke

Ikke sjeldent kan en god idé nesten virke som en god gammaldags huskatt – den kommer til deg på egne premisser. Men slik er det altså ikke, da gode idéer sjeldent genereres helt av seg selv. Ikke la det blanke papiret blir så skremmende at du unngår å prøve, og husk at hjernen din ofte trenger litt tid på å prosessere informasjon. Start idégenereringen med en av metodene ovenfor og la underbevisstheten gjøre resten av jobben – plutselig dukker idéen opp i dusjen eller på bussen.

Og støter du på noen problemer må du huske på gjengen med sommerfugler som gjerne hjelper til.

Dropp bekymringene

Street fashion, Joint, Trousers, Hairstyle, Shoulder, Leg, Sleeve, Gesture, Style

Ingrid Reigstad | 4. januar 2022

Mineral water, Smile, Table, Drinkware, Tableware, Bottle, Happy, Chair

Magnus Liøkel | 21. juni 2021

Videre lesning:

Sommerfuglen Media

Material property, Black, Font

© 2023 - Sommerfuglen Media | Oslo

Sommerfuglen Media

Material property, Black, Font